Η Κύθνος

 

 

 

 

 

 

Τα Λουτρά

Τα Λουτρά είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό χωριό στα βορειοανατολικά του νησιού και όπως αποκαλύπτει το όνομά τους, εδώ υπάρχουν ιαματικές πηγές. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί το υδροθεραπευτήριο της περιοχής ή τη μικρή τεχνητή εκβολή τους στην παραλία. Η χρήση τους συμβάλλει στη θεραπεία ρευματικών, αρθριτικών και γυναικολογικών παθήσεων. Η περιοχή των Λουτρών ενδείκνυται επίσης για καφέ και φαγητό πάνω στο κύμα, καθώς τα τραπέζια των μαγαζιών βρίσκονται στην άμμο και είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός μαζί με μια βουτιά στη θάλασσα. Φυσικά, τα Λουτρά αποτελούν και εξαιρετική επιλογή για τους ταξιδευτές με ιστιοπλοϊκό ή σκάφος, λόγω της εξοπλισμένης μαρίνας που διαθέτουν.

 

Η Χώρα

Η Χώρα της Κύθνου είναι ένα γραφικό χωριό, το οποίο θα λατρέψετε μόλις το επισκεφθείτε λόγω της φυσικής ομορφιάς και της αγνότητάς του. Στη Χώρα θα συναντήσετε κατάλευκες οικίες με μπλε πόρτες και παράθυρα, ασπρισμένα δρομάκια, πλατείες και εκκλησίες. Η παλαιότερη εκκλησία είναι ο άγιος Σάββας, αλλά αξίζει να δείτε και του Σωτήρος με το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στο κεντρικό σοκάκι του οικισμού, ο επισκέπτης θα συναντήσει πλήθος από καταστήματα, αλλά και θα απολαύσει το δείπνο ή το ποτό του στα εστιατόρια και μπαρ, που παραμένουν ανοιχτά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και μέχρι αργά το βράδυ.

 

 

 

Η Δρυοπίδα

Η Δρυοπίδα της Κύθνου είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά χωριά στις Κυκλάδες, με κύριο χαρακτηριστικό του τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές, που προσδίδουν στο χωριό μια ιδιαίτερη ομορφιά. Η Δρυοπίδα είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους και η θάλασσα είναι αθέατη, ενώ η πιο κοντινή παραλία απέχει 5χλμ. Επίσης στον οικισμό θα βρείτε το βυζαντινό μουσείο, το αγροτικό μουσείο και το λαογραφικό μουσείο της Κύθνου.

 

 

 


Το λιμάνι του Μέριχα

Το λιμάνι του Μέριχα βρίσκεται στα δυτικά της Κύθνου, όπου λόγω της διαμόρφωσης και του προσανατολισμού του, αποτελεί ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων. Εδώ η Κύθνος συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω των λιμανιών του Πειραιά και του Λαυρίου. Μαζί με το λιμανάκι των Λουτρών, αποτελούν απάγκιο για σκάφη και ιστιοπλοϊκά, και μάλιστα είναι τα πρώτα λιμάνια που συναντούν οι ‘’θαλασσοπόροι’’ κατευθυνόμενοι προς τις νοτιοδυτικές Κυκλάδες. Το χωριό του Μέριχα προσφέρει όλες τις ανέσεις με μίνι μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα, καταστήματα, ταβέρνες και μπαρ, με σκοπό να καλύπτει κάθε ανάγκη.

 

 

 

Η παραλία Κολώνα

Η παραλία Κολώνα είναι από τις πιο διάσημες και συνάμα μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας. Μια λωρίδα άμμου 240μ. ενώνει την Κύθνο με τη βραχονησίδα του Αγ. Λουκά και δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο. Η παραλία χαρακτηρίζεται από τη χρυσαφένια άμμο και τα κρυστάλλινα νερά της που σε κάνουν να μη θες να την αποχωριστείς. Στο ηλιοβασίλεμα, ο συνδυασμός του πορτοκαλί-κόκκινου χρώματος πάνω στα καταγάλανα νερά δημιουργούν μια αξέχαστη εικόνα για τον επισκέπτη.

 

 


Το Σπήλαιο Καταφύκι

Το Σπήλαιο Καταφύκι βρίσκεται στον οικισμό της Δρυοπίδας και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων. Σε υψόμετρο 190μ, μήκος 600μ και σταθερή θερμοκρασία 17oC, το σπήλαιο είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Κυκλάδων και της Κύθνου. Στο παρελθόν και κατά τη διάρκεια του Β’ παγκόσμιου πολέμου αποτελούσε το καταφύγιο των κατοίκων. Το σπήλαιο αποτελεί, επίσης, χώρο εκδηλώσεων και πανηγυριών, όπως το Πάσχα με το έθιμο του ανάματος φωτιών εντός του σπηλαίου.

 

 

 

Panagia Kanala Church

Η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας

Ένας οικισμός χτισμένος πάνω στη θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, πάνω στην πευκόφυτη παραλία Μεγάλη Άμμος. Ο οικισμός πήρε το όνομά του από την Παναγία Κανάλα, προστάτιδα του νησιού. Η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας, που βρίσκεται εντός του χωριού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χώρους προσκυνήματος στις Κυκλάδες, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας γίνεται μεγάλο πανηγύρι τον δεκαπενταύγουστο προς τιμήν της.

 

 


Ο Άγιος Ιγνάτιος εκ Κύθνου

Ο Άγιος Ιγνάτιος εκ Κύθνου γεννήθηκε το 1716 στην Κύθνο. Σε πολύ μικρή ηλικία εκάρη μοναχός στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Το 1771 χρίστηκε Μητροπολίτης Γοτθίας και Καφά, όπου ως γνήσιος Εκκλησιαστικός ηγέτης βοήθησε στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης των Ελλήνων. Το 1778, και ενώ η Κριμαία βρισκόταν υπό το ζυγό των Τατάρων, στη χριστιανική γη της Αζοφικής, όπου θεμελιώθηκε η περιώνυμη Μαριούπολη, ανέλαβε και κατάφερε τη δύσκολη έξοδο των Ορθοδόξων Ελλήνων Χριστιανών από την Κριμαία. Η μνήμη του στη γενέτειρά του την Κύθνο, γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη με μεγάλες τιμές. Μέρος των λειψάνων του φυλάσσεται και εκτίθεται προς προσκύνημα στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στη Χώρα της Κύθνου, την οποία έκτισαν οι πρόγονοί του το 1613 και στην οποία βαφτίστηκε.

 

Vryokastro

Το Βρυόκαστρο

Στην παραθαλάσσια περιοχή του Βρυόκαστρου, βρισκόταν τειχισμένη η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα έχουν απομείνει ερείπια από την αγορά της πόλης, σπήλαια και θεμέλια ναών. Το Βρυόκαστρο αποτελεί σημείο αναφοράς του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού. Η ανασκαφή της περιοχής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

 

Κάστρο της Ωριάς
Castle of Oria

Στο Κάστρο της Ωριάς θα συναντήσουμε τη μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα αυτό που έχει απομείνει είναι ερείπια από σπίτια, τείχη, την κεντρική είσοδο αλλά και τις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας και της Κεραλεούσας. Η πρόσβαση προς το κάστρο γίνεται μόνο μέσα από μονοπάτι διάρκειας περίπου 45 λεπτών, περπατώντας σε μια εξαιρετική διαδρομή για πεζοπορία στην Κύθνο.

 

Παραλίες

Η Κύθνος, όπως φαίνεται και στο χάρτη, είναι γεμάτη μικρούς κόλπους που δημιουργούν πολλές και πανέμορφες παραλίες. Στο σύνολό τους φτάνουν τις 97, αλλά οι εύκολα προσβάσιμες είναι πολύ λιγότερες. Το άλλο χαρακτηριστικό των παραλιών της Κύθνου είναι πως είναι όλες πεντακάθαρες, απομονωμένες και δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν δύο από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού, η Απόκρουση και η Επισκοπή, όπου λειτουργούν και δύο beach bars για τις ανάγκες των επισκεπτών. Επίσης οργανωμένη παραλία, αλλά πιο μικρή σε μέγεθος, είναι τα Μαρτινάκια, δίπλα στο λιμάνι του Μέριχα. Στη βορειοανατολική μεριά, βρίσκονται ο Αγ. Σώστης, τα Ποτάμια και το Σχοινάρι, ιδανικές παραλίες για οικογενειακές στιγμές. Στα ανατολικά συναντάμε πολλές όμορφες παραλίες, όπως ο Αγ. Στέφανος, το Ζογκάκι, η Νάουσα, του Σκύλου, η Γαιδουρόμαντρα και τα Φλαμπούρια, παραλίες όπου θα συναντήσεις τα πιο βασικά: άμμο, θάλασσα και ήλιο.

 


Ο οικισμός του Μαρουλά

Ο οικισμός του Μαρουλά αποτελεί αρχαιολογικό χώρο υψίστης σημασίας, πλάι στη θάλασσα, ο οποίος χρονολογείται στη Μεσολιθική εποχή (10.000-8000 πριν από σήμερα) και έχει έκταση περίπου δύο στρεμμάτων. Λίγα μόλις εκατοστά κάτω από το έδαφος, ήρθαν στο φως υπαίθριες ταφές, από τις πρώτες στον Αιγαιακό χώρο, τμήμα από πλακόστρωτο δάπεδο, οστά ζώων, λίθινα έργα και άλλα, τα οποία υποδηλώνουν μια κοινότητα κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

 

Saint Irene

Αγίας Ειρήνη

Σε συνέχεια της διαδρομής από τα Λουτρά, μόλις 1,5χλμ. μετέπειτα, συναντάμε το μικρό και γραφικό κόλπο της Αγίας Ειρήνης. Κύρια χαρακτηριστικά του οικισμού είναι το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης , χτισμένο στην παραλία, τα λιγοστά λευκά κυκλαδίτικα σπίτια, αλλά και ένα εστιατόριο ‘’πάνω’’ στη θάλασσα.

 


Ο Κάβος του Μάρκου

Στο λιμάνι του Μέριχα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα χαλαρωτικό απόγευμα αγναντεύοντας το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Πιο συγκεκριμένα, πολύ κοντά στον Μέριχα, συναντάμε τον Κάβο του Μάρκου και ένα από τα καλυτέρα ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων, όπου η θέα του είναι μαγική και ο θεατής μπορεί να απαθανατίσει πανέμορφες εικόνες και στιγμές.